Elnur Jabijev

Elnur Jabijev var polis i Azerbajdzjans huvudstad Baku. En dag för snart sju år sedan kallades han in till sin chef. På skrivbordet låg det bilder på när Elnur och hans fru var på väg in i stadens baptistkyrka.

– Du får sparken. Jag bryr mig varken om att du har varit en bra polis eller att din fru är gravid, sa chefen.

Beskedet kom helt överraskande för Elnur. Han hade ingen aning om att hans kollegor hade skuggat honom. Nu var fyra års polisutbildning och tre års yrkesverksamhet till ingen nytta. I de officiella papperen stod det att han hade misskött sitt polisarbete. Utan polislönen kunde de inte bo kvar i sin lägenhet. De fick flytta in hos svärföräldrarnas trea.

I Azerbajdzjan är visserligen religionsfriheten inskriven i lagarna, men det kulturellt underförstådda “ingen lämnar islam” väger tyngre. Därför vågar många offentliganställda som blivit kristna inte berätta det. Då skulle de, precis som Elnur, bli utan jobb.

– Trots detta växer församlingarna. Min egen baptistförsamling startades för 15 år sedan. Sedan dess har vi knappt haft en ledig stol på våra möten och varje söndag kommer människor till tro, berättar Elnur.

Efter att ha fått sparken som polis fick Elnur så småningom arbete som generalsekreterare i Azerbajdzjans baptistunion. Just nu studerar han teologi i utlandet.

– Vi arbetar under svåra förhållanden. Bara tre av våra 25 församlingar har tillåtits bli registrerade. Många av de andra har sökt om registrering gång på gång men nekats trots att de uppfyller villkoren. Det gör dem i praktiken olagliga.

Ingen av de registrerade församlingarna är azeriskspråkig. Det är bara ryskspråkiga församlingar som fått registrering. Återigen en spegling av islams starka ställning i samhället.

– Sedan Sovjetunionen föll och Azerbajdzjan blev en egen nation har de utkämpat ett krig med den “kristna nationen” Armenien om enklaven Nagorno-Karabach.

– Det gör det inte precis enklare för oss som lämnat islam och blivit kristna. I mångas ögon har vi gått över till motståndarsidan, förklarar Elnur som själv en gång var en hängiven muslim och undervisade ur Koranen.

Elnur besökte Ljus i Östers årskonferens i Aneby i våras. Där träffade han bland andra några svenska poliskollegor.

P-O Östlund