Vad är det fina med denna tradition att fira Lucia? – Olavi Blomfjord

Vad är det fina med denna tradition att fira Lucia?

Bild av Olavi
Olavi Blomfjord, polis i Falun.
Foto: Mikael Forslund, Falu Kuriren 20/2-2008.

Varför envisas människor i Sverige att år efter år söka sig till kyrkor för att uppleva luciafirandet? Varför vill vi höra sångerna i advent, som ju betyder ankomst. Sånger med ett kristet budskap om väntan på det kommande Jesusbarnet.

Owe Wikström, en professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet och författare har skrivit en bok med titeln “Helighetens envisa vägran att försvinna”.

Är det detta vi betraktar och deltar i när vi så envist håller fast vid luciafirandet? För det är ju rätt så motsägelsefullt. Vi ska vara så logiska och rationella och något som är heligt finns inte, för Gud finns ju inte. Eller finns han, Gud, Jesus, som advent och luciafirandet talar och sjunger om? Helighetens envisa vägran att försvinna.

I morse tittade jag på SVT:s luciaprogram från Kungsholms kyrka i Stockholm. Väldigt vackert och stämningsfullt. Sonja Aldén, Shirley Clamp och Sanna Nielsen sjöng “Tänd ett ljus och låt det brinna, tänd ett ljus och låt hoppet aldrig försvinna, tänd ett ljus för jordens barn”.

Jordens barn… Det är vi. Du och jag.

Ljuset är tänt för oss. Jesus säger: “Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

I den här bibeln som är framtagen av poliser för polisväsendet finns hela nya testamentet samt ordspråksboken från gamla testamentet. Polisbibeln innehåller berättelser av poliser, 90% svenska poliser och några utländska, från Tyskland, Norge och Danmark. Berättelser direkt från polisyrket och livet för övrigt. Några är av klassen “Värsta tänkbara händelser”. Några civila personer och Lalle, vår tidigare polispastor, har också skrivit i den.

Polisbibeln är framtagen av Allkristna Polisförbundet, där jag sitter med i styrelsen som kassör. Ett årsmöte beslöt 2006 att vi skulle ta fram en bibel för poliser. Tyskland var vårt föregångsland och som nr 2 i Europa var vi i Sverige maj 2010, då vår polisbibel kom ut. Ungefär samtidigt var Schweiz klar med sin polisbibel och nu i höst har tyskarna gjort ett nytryck av sin.

Den som vill ha ett exemplar får ta ett. Den är betald. Vi är många poliser som betalat den, sponsorer och gåvor från givmilda människor är deltaktiga i att den nu finns här tillgänglig för dig.

God jul och gott nytt år önskar jag er.

Olavi Blomfjord